De ICT kent vele tinten grijs

Written by admin
- Blog
- Comments Off on De ICT kent vele tinten grijs
van-Ewijk-de-ICT-kent-vele-tinten-grijs

Grijs is hot, zeker sinds het boek ‘Vijftig tinten grijs’ precies vijf jaar geleden verscheen. Maar ook de vergrijzing van onze bevolking houdt de gemoederen flink bezig. Zelfs de ICT-sector kent zo zijn vergrijzing, al heeft die niets te maken met leeftijd. Bovendien is die een stuk minder spannend dan in het boek van E.L. James. We hebben het over het omvangrijke grijze inkoopcircuit, waar menig ICT-dienstverlener – bijna letterlijk – grijze haren van krijgt.

Experimenteren

Waar het wereldberoemde boek mensen stimuleert om meer te experimenteren (dat hebben we van horen zeggen hoor!), is dat precies wat wij nou juist NIET adviseren. Kopen in het grijze kanaal kan namelijk op het eerste gezicht prijstechnisch interessant lijken, maar ook hier kan goedkoop uiteindelijk duurkoop blijken. Hardwareleverancier HP is een van de vele bedrijven die de dupe zijn en waarschuwt resellers voor dit fenomeen dat zij als volgt definiëren:

“Grijze verkoop, of parallelimport, is verkoop van merkproducten die aan de officiële distributiekanalen zijn onttrokken en die zijn ingevoerd zonder toestemming en medeweten van de merkeigenaar.”

Veel van deze handel komt uit Duitsland en/of door opkoop van bijvoorbeeld failliete bedrijfsboedels door slechtbedoelende resellers of brokers. Volgens schattingen is maar liefst 50% van de markt grijs met prijzen die tot bijna eenzelfde percentage lager liggen dan het officiële product. Daarbij kan het voordeel dat ons land zeker een jaar voorop loopt op ons omringende landen dus ook als een nadeel uitpakken. Dat genoemde partijen worden uitgesloten van gebruikelijke verkoopkortingen van HP weegt kennelijk niet op tegen de hoge marges die worden behaald.

Strafrechtelijk vervolgd

Minstens zo erg zijn de consequenties voor de eindklant. Die krijgt namelijk niet de complete projectconfiguratie en kan bovendien in veel gevallen fluiten naar de gebruikelijk garantie en technische ondersteuning middels de HP Care Packs. Actieve strafrechtelijke vervolging door fabrikanten als HP kan, en zal, het gevolg zijn. Dat geldt nadrukkelijk niet alleen voor resellers maar ook voor eindgebruikers! Vraag uw leverancier daarom altijd om serienummers op de factuur te vermelden. Aan de hand daarvan is vrij eenvoudig na te gaan of uw producten legaal of illegaal zijn.

Want wees eerlijk: u wilt toch ook niet dat uw klanten, desnoods illegaal, voor een dubbeltje op de eerste rang zitten? Laten we met z’n allen een vuist maken om deze schadelijke ontwikkeling te stoppen, zodat dit kanaal snel tot een grijs verleden gaat behoren.

Wilt u meer weten over onze hardware- of andere oplossingen? Neem dan contact op met Van Ewijk Integrated Solutions.

Interesse in onze diensten?

Neem contact met ons op als een vraag heeft over één van onze diensten. U kunt zich ook inschrijven voor de nieuwsbrief. Zo blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, markttrends, nieuwe diensten en interessante casestudies.

Of bel met 088 1221 900

Comments are closed.